sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Herkkä, herkempi, erityisherkkä (haaste)

Sain hauskan herkkyyttä koskevan haasteen Tanialta, ja tässäpä se nyt sitten olis kokonaisuudessaan. Silmät on nyt kyllä niin ristissä, etten jaksa enään oikolukea tekstiä vaan juoksen suoraan petiin.

Seuraavaksi vastaan väittämiin, jotka antavat suuntaa selvittämään löytyykö ominaisuus minulta. Testi oli ihan hyvä, mutta toisaalta oleellisinta ei silti ole iskeä mitään leimaa otsaan, vaan lähinnä oppia tuntemaan itseä vähän paremmin, sekä arvostamaan omaa herkkyyttään joka on ennen kaikkea vahvuus. Herkkyystesti täällä. - Tania

Huomenna tiedossa pläjäys tämän sortin kuvamateriaalia
1. Huomaan helposti yksityiskohdat ja vivahteet ympäristöstäni
Kyllä ja ei. Toisinaan huomio on ei-ehkä-niin-olennaisessa - jopa ihan rasittavuuteen asti. Vastapainona taas joskus tulee tilanteita, jolloin ne pikku yksityiskohdat jää kokonaan huomiotta.
2. Muiden mielialat vaikuttavat minuun
Kyllä! Tämä näkyy eniten ehkä kaverisuhteissa ja työssä. Positiivinen palaute tai tunnelma nostaa välittömästi omaakin mielialaa, kun taas ne ikävemmät asiat vetävät liiankin helposti myös oman suun mutruun.
3. Olen yleensä hyvin herkkä kivulle
Monissa tapauksissa kyllä. Esimerkiksi hieronnan koen osittain epämukavaksi kivun takia, kiemurtelun ja kokoaikaisen ruikutuksen takia olenkin todella miellyttävä hierottava.
4. Kiireisenä päivänä huomaan tarvitsevani vetäytymistä lepäämään, pimennettyyn huoneeseen tai johonkin, missä saan olla rauhassa ja ilman ärsykkeitä
Kyllä. Oikeastaan tuo ei koske pelkästään kiirettä, hakeudun aikalailla päivittäin omaan rauhaani, sammutan valot ja kääräsen itseni peiton nurkkaan.
5. Olen erityisen herkkä kofeiinin vaikutuksille
Nooup. Kahviakaan en juo enää, koska se on a) järkyttävän makuista ja b) sillä ei ole huomattavaa piristävää vaikutusta minuun.
6. Rasitun helposti voimakkaista ärsykkeistä kuten kirkkaista valoista, voimakkaista tuoksuista, karkeista kankaista iholla tai läheltä kuuluvasta sireenin äänestä
Toisinaan enemmän ja toisinaan vähemmän, en kuitenkaan tavallista herkemmin.
7. Minulla on rikas ja monimuotoinen sisäinen elämä (Helin lisäys: kuten vilkas mielikuvitus ja taipumus pohdiskella paljon)
Tähän kissankokoisilla kirjaimilla TOTTA. Jään pohtimaan pienimpiäkin asioita, ja pääni sisällä on vähän väliä meneillään joku prosessi. Mielikuvitusta ei puutu kyllä sitten yhtään, vähempikin riittäis..

8. Minulle tulee epämukava olo kovista äänistä
Eipä oikeastaan, en erityisemmin nauti kamalasta hälinästä ja melusta, mutta harvoin se kyllä tekee oloa epämukavaksi.
9. Liikutun syvästi taiteesta tai musiikista
Musiikki kyllä koskettaa ja koenkin sen monesti hyvin terapeuttisena. Taide ei ehkä niinkään, en muista kovinkaan montaa kertaa, jolloin taide olisi ollut mielestäni jotain niin pysäyttävää, että se olisi aiheuttanut vaikkapa fyysisiä tuntemuksia. 
10. Olen hyvin tunnollinen
En kyllä ole, ei vaikka miltä kantilta yrittää katsoa.
11. Säikähdän helposti
Kyllä.. Tähän vielä kivana lisänä se kiljumisen jalo taito, joka kyllä kajahtaa ilmoille pienimmästäkin säikähdyksestä. Töissä olen onnistunut pari kertaa säikäyttämään kirkumisellani pari raukkaa sivullista, jotka ovat hiippailleet eteeni pahaa aavistamattomina pimeästä portaikosta.
12. Hermostun jos minun täytyy tehdä paljon asioita lyhyessä ajassa
Riippuu vähän asian tärkeellisyydestä. Aikataulujen kanssa olen näin muutenkin todella surkea. Jätän asioita roikkumaan, ja joudun paniikkiin niiden kanssa juuri ennen deadlinea.
13. Kun ihmiset kokevat epämukavuutta fyysisessä ympäristössä, huomaan helposti mitä tulee tehdä jotta olisi viihtyisämpää (esim. muuttaa valaistusta tai istuimia)
Enpä kyllä.
14. Ärsyynnyn kun ihmiset yrittävät saada minua tekemään liian monia asioita kerralla
Kyllä.
15. Yritän kovasti välttää virheitä tai asioiden unohtamista
Nojoo, yritys on kyllä hyvä, mutta varsinkin asioiden unohtelussa olen aika mestari. Varsinkin jos on monta rautaa tulessa, tuntuu että yks jos toinenkin asia unohtuu.
16. Pyrin aktiivisesti välttämään väkivaltaisia elokuvia ja tv-ohjelmia
On joitain asioita, joista pidän itseni tietoisesti erossa, sillä ne herättävät liikaa ajatuksia ja saavat mielikuvituksen valloilleen.
17. Tulen epämiellyttävän virittyneeksi kun paljon asioita tapahtuu ympärilläni
Ei kyllä kuvaa minua.
18. Kova nälkä aiheuttaa minulle voimakkaan reaktion, haittaa keskittymistä tai mielialaa
No kenelläpä nyt ei ;)
19. Muutokset elämässäni sekoittavat minua
Kyllä! Pyrin pitämään paketin mahdollisimman rutiininomaisena, ja siksi tutusta irtautuminen on joskus tosi suuri kynnys. Tietyissä asioissa löytyy kyllä spontaaniutta, joka taas ajaa tekemään päätöksiä ilman ylipitkää vaihtoehtojen pyörittelyä ja pohdintaa.
20. Huomaan ja nautin hienovaraisista tuoksuista, mauista, äänistä ja taideteoksista
Enpä mitenkään tavallista herkemmin.
21. Pidän tärkeänä järjestää elämäni siten, että vältän mullistavia ja kuormittavia tilanteita
Kyllä. Välttelen oikein mielelläni kaikenlaisia konflitkeja, mikäli asia on minusta kiinni. 
22. Kun joudun kilpailemaan tai suoritustani tarkkaillaan, tulen niin hermostuneeksi tai alan täristä, että suoriudun paljon huonommin kuin normaalisti

Vihaan hetkiä, jolloin joudun olemaan huomion keskipisteenä. Olo menee hyvin epämukavaksi, jos tiedän ihmisten tuijottavan ja tarkkailevan. En tiedä, vaikuttaako tämä suoriutumiseen, mutta ainakin se vaikeuttaa sitä.
23. Kun olin lapsi, vanhempani tai opettajani pitivät minua herkkänä tai ujona
Vanhempani tuskin, kotona ja tuttujen ihmisten ympäröimänä olen kyllä ollut sosiaalinen. Mutta muutoin kyllä on varmasti ollut se ujon leima otsassa. 

Haastan mukaan teidät kaikki, koska olen niin poikki, etten kyllä taatusti ala linkittämään enää yhtään mitään :D

7 kommenttia:

 1. Voi Maikki! :) Oli ihana lukea vastauksiasi ja tutustua sinuun tätä kautta vähän paremmin :) Pitää tehdä ainakin itse toi herkkyystesti ja ehkä jopa kirjoittaa itsekin aiheesta kun haastoit nyt niin kaikki ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Jenni! Täällä jo odotellaan sun versiota tuon testin pohjalta ;) Ja totta, näistä kyllä saa monesti mukavia pikkufaktoja irti!

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Heh, jossain asioissa enempi ja toisissa taas vähempi =)

   Poista
 3. Tän testin mukaan oon yliherkkä... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta herkkyydenhän ei tarvi olla negatiivista ;) ja en sit tiiä kuinka luotettavia noi on, mut ihan hauska jokatapauksessa :)

   Poista

Kommentit ovat enemmän kuin tervetulleita!